2 PRESENTEISHON

CATALÀ

Mundo Trash era el títol d’un àlbum de còmics i parides de la col.lecció El pregonero (nº 20, Barcelona 1996), encara a la venda en llibreries especialitzades i a la web http://www.tiendaociojoven.com/El%20pregonero%2020%20mundo%20trash-Pr505886.aspx

Que s’editi un àlbum (per modesta que sigui l’edició) dedicat exclusivament a la teva obra és el somni de qualsevol dibuixant.

En aquest cas, el dibuixant és Enric Santamaria i el somni comença a Flix (Ribera d’Ebre) en els primers anys 80, època d’eclosions creatives donde las haiga: Grup de teatre, programa de ràdio (Fandango Chou), autoedició del fanzine 3 i 2 Fansín (2 anys, 12 números) i organització de la (i última) Setmana Santa del Còmic, amb presència de gent de El víbora (“com si ara fos”).

A mitjans 80, se’n va a Barcelona, paradís de l’assumpte gràfic en general i del còmic en particular: seleccionat en la categoria d’autor novell del Saló del Còmic 85 i com a representant de BCN (categoria còmic) a la Biennal del Mediterrani 87. D’aquí se’n deriva l’edició de l’album No más pulpo! dels quatre autors seleccionats (que no premiats, perquè els premis en metàl.lic es van introduir a la Biennal del 89) i l’ingrés a les files del Sólo Para Locos.

El Sólo Para Locos va tenir presència constant a tots els salons del còmic de Barcelona i Angulème fins obtenir el premi al millor fanzine del Saló de BCN 89. Al 91 es va disoldre el grup, però abans es van tirar el pegote d’anar al certamen internacional de graffitti Coloriamo lo sport (Milà 1990) com a representants de Barcelona.

Durant els 90 ha anat  col.laborant de forma esporàdica en fanzines, diaris i revistes, la majoria extintes actualment (Diari de Barcelona, El Observador, Makoki, Totem Internacional, Primera Línea, Top Disney, Monográfico, Noventa’s, Paté de Marrano…) i ha anat fent cosetes de publicitat i disseny gràfic com a free-lance i amb les també extintes empreses MubiMedia i Flimàgic.

Una vegada li va pegar per muntar un xiringuito a la Rambla dibuixant i venent originals i fotocopies. Va durar tres dies, però diu que va ser una experiència potent... Ell sabrà, jo no li veig la gràcia (i al seu pare -q.e.p.d.- tampoc li’n va fer gens). Perquè les garrofes, el que es diu les garrofes, sempre les ha tret d’un altre lloc… Però el tema del curro mereixeria un blog a part. 

El cas és que, arribat el segle XXI, segueix produint (sembla inevitable), però ha abandonat la pretensió de publicar  (“que rebentin els artistes”). Es diria que el somni ha acabat, però, ara, amb les noves tecnologies, neix mundotrash, el blog. La pregunta és: Té el mateix valor un blog que un àlbum monogràfic? Què pretén amb aquest blog? Deixem que s’expliqui el propi autor:

-Partint de la base que ara tothom (dibuixant o no) té l’oportunitat d’exposar les seues idees a un públic potencialment global i sense haver de fer fotolits, imprimir, distribuir… o haver de convéncer cap editor; indubtablement, sí que té el mateix valor. Tots som “artistes” i tenim coses a dir… La part negativa és que així no guanyes un duro, però si este no és lo teu objectiu com a creador… Jo només participo de la democratització de l’art i la creativitat que supose tot este tinglado d’Internet.

I de què va mundotrash, el blog, senyor Santamaria?

-… jo diria que és una visió del món particularment “trash”… o una visió particular del món, que ja és així de “trash”… o una “basura” de visió del món y a este tío en particular habría que encerrarlo… El que està clar és que -com tots els blogs- és particular. Si, ademés, és transferible, chapó. Si no, pues no sé… perquè, a fi de comptes el sentit de l’expressió artística és arribar a un receptor. O no necessàriament?

Ah, no sé, jo no sóc artista. Alguna cosa més?

– Sí, que m’han dit que un fanzine penjat a la xarxa se diu “ezine”, així que més que mundotrash, el blog potser hauria de ser mundotrash, l’ezine.

Vale, m’agrada…A la xarxa i sobre la marxa!.  A tot color i sense xarxa!”

– Ja flipes…

Bueno, salut i euros.

Enric Castellví (marxant)

 

ESPAÑOL

Mundo Trash era el título de un álbum de comics i paridas de la colección El pregonero (nº 20, Barcelona 1996), aún a la venta en librerias especializadas y en la web   http://www.tiendaociojoven.com/El%20pregonero%2020%20mundo%20trash-Pr505886.aspx

Que se edite un álbum (por modesta que sea la edición) dedicado exclusivament a tu obra es el sueño de cualquier dibujante.

En este caso, el dibujante es Enric Santamaria y el sueño empieza en Flix (Ribera d’Ebre -Tarragona-) en los primeros años 80, época de eclosiones creativas donde las haiga: Grupo de teatro, programa de radio (Fandango Chou), autoedición del fanzine 3 i 2 Fansín (2 años, 12 números) y organización de la (y última) Setmana Santa del Còmic, con la presencia de gente de El víbora (“com si ara fos”).

A mediados 80, se va a Barcelona, paraíso del asunto gráfico en general y del comic en particular: seleccionado en la categoria de autor novel del Saló del Còmic 85 y como representante de BCN (categoría comic) en la Biennal del Mediterrani 87. De aquí se deriva la edición del álbum No más pulpo! de los cuatro autores seleccionados (que no premiados, porque los premios en metálico se introdujeron en la Biennal del 89) y el ingreso en las filas del Sólo Para Locos.

El Sólo Para Locos tuvo presencia constante en todos los salones del comic de Barcelona i Angulème hasta obtener el premio al mejor fanzine del Saló de BCN 89. En el 91 se disolvió el grupo, pero antes se tiraron el pegote de ir al certamen internacional de graffitti Coloriamo lo sport (Milán 1990) como representantes de Barcelona.

Durante los 90 ha ido  colaborando de forma esporádica en fanzines, periódicos i revistas, la mayoría extintos actualmente (Diari de Barcelona, El Observador, Makoki, Totem Internacional, Primera Línea, Top Disney, Monográfico, Noventa’s, Paté de Marrano…) y ha ido haciendo cositas de publicidad y diseño gráfico como free-lance y para las también extintas empresas MubiMedia y Flimàgic.

Una vez le dio por montar un chiringuito para dibujar y vender originales i fotocopias en la Rambla. Duró tres días, pero dice que fue una experiencia potente… Él sabrá, yo no le veo la gracia (su padre -q.e.p.d.- tampoco se la veía). Porque, lo que es el sustento (vital y económico), siempre le ha venido de otra fuente… Pero el tema del curro merecería un blog a parte.

El caso es que, llegado el siglo XXI, sigue produciendo (parece inevitable), pero ha abandonado la pretensión de publicar  (“que revienten los artistas”). Se diría que el sueño ha terminado, pero, ahora, con las nuevas tecnologías, nace mundotrash, el blog. La pregunta es: ¿Tiene el mismo valor un blog que un álbum monográfico? ¿Qué pretende con este blog? Dejemos que se explique el propio autor:

-Partiendo de la base que ahora todo el mundo (dibujante o no) tiene la oportunidad de exponer sus ideas a un público potencialmente global y sin tener que hacer fotolitos, imprimir, distribuir… o convencer a ningún editor; indudablemente, sí que tiene el mismo valor. Todos somos “artistas” y tenemos cosas que decir… La parte negativa es que así no ganas un duro, pero si éste no es tu objetivo como creador… Yo me limito a participar en la democratización del arte y la creatividad que supone todo este tinglado de Internet.

Y de qué va mundotrash, el blog, señor Santamaria?

-... yo diria que es una visión del mundo particularmente “trash”… o una visión particular del mundo, que ya es así de “trash”… o una “basura” de visión del mundo y a este tío en particular habría que encerrarlo… Lo que está claro es que -como todos los blogs- es particular. Si, además, es transferible, chapó. Si no, pues no sé… porque, a fin de cuentas, el sentido de la expresión artística es llegar a un receptor. O no necesariamente?

Ah, no sé, yo no soy artista. Alguna cosa más?

– Sí, que me han dicho que un fanzine colgado en la red se llama “ezine”, o sea que en lugar de mundotrash, el blog quizá debería ser mundotrash, el ezine.

Vale, me gusta… “¡En la charcha y sobre la marcha, a todo color y sin charcha!”

– Ya flipas… y en español, más. Una charcha no es nada y una red no rima.

Bueno, salud i euros.

Enric Castellví (marchante)

Anuncios

4 comentarios to “2 PRESENTEISHON”

 1. la bulimica pensante Says:

  Soy una chica de pontevedre, un poco guarra y me gustaria ser la proagonista de alguna historieta de estas.

  ¿Hay algun casting donde me pueda presentar?. Me encantan los castings muy meticulosos, que me miren todita.

  Las ideas ideales idolatradas son idiotas. Tengo lo que se necesita, y mi novia también se llama santamadrona

 2. la bulimica pensante Says:

  ME GUSTARIA CONOCERTE. PARECES UNA CHICA CANSADA DE LAS DIAS. MUNDO TRASH ES SUPERSUPERFUERTE

 3. enriccastellvi Says:

  Querida bulímica, perdona el retraso en responderte, pero es que no nos poníamos de acuerdo:
  Santamaria (el dibujante) que, por cierto, es un tío (entendiendo tío como ser humano de sexo masculino) dice que se siente muy halagado por la confusión, pues tocando ciertos temas delicados sería fácil que te colgaran la etiqueta de machista.
  Castellví (yo, el representante) estoy convencido de que eres algun colega con ganas de cachondeo. En cualquier caso, viva la libertad de expresión y salud y euros para todos!

 4. enriccastellvi Says:

  Oriol, al final t’he fet cas en lo de la Rambla

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: